Avondfotografie in Amersfoort, Den Bosch en Zutphen

posted in: Avondfotografie, Blogberichten | 0

Als themagroep Avondfotografie hebben we ons zelf opgesplitst in 3 groepjes (we zijn totaal met 9 personen) met als doel 3 verschillende steden te bezoeken i.p.v. steeds met de hele groep op pad. Dit idee gaan we later dit jaar nog een keer herhalen met 2 opdrachten er bij.

Amersfoort
“Op de nachtbrakerskalender stond een bezoekje van Roy, Leon en Koen aan de mooie stad Amersfoort. Nadat een eerste poging wegens griepverschijnselen was afgelast, lukte het ons om op een mooie zondagavond tijdig en gezamenlijk te vertrekken vanuit het centraal gelegen Ellecom. We hebben eerst per auto het centrum van Amersfoort verkend, zonder ook maar 1 paaltje te raken. Na met wat geluk een mooi parkeerplaatsje bemachtigd te hebben, zijn we de avond in gelopen en hebben we ons geheel geconcentreerd op de Koppelpoort. Dat is niet zomaar een stadspoort, het is een combinatie van een land- en waterpoort.
Wat schrijft Wikipedia hier onder andere over?: De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Oost-Middelnederlands woord coppel wat gemeenschappelijke weide betekent. Het gebied buiten de Koppelpoort was een gemeenschappelijk gebied. De poort werd tussen 1380 en 1425 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. De gehele muur was rond 1450 voltooid. De poort werd elke dag open en dicht gedaan door raddraaiers. De raddraaiers (minimaal 12 personen) werden ‘s ochtends en ‘s avonds opgehaald, door meerdere bewakers. Het was een erg gevaarlijke klus: Als ze niet tegelijk begonnen met lopen dan zou er een kunnen vallen, en de rest meesleuren, met vaak fatale afloop. Voordat het schot naar beneden kon moest het eerst omhoog, om de ijzeren pinnen die erin zaten eruit te halen. Dan pas kon het naar beneden. Terwijl het schot naar beneden gaat, gaat het lopen in het rad steeds makkelijker en sneller, veel mensen struikelden en braken zo ledematen.

Fotograaf: Roy Kersbergen
Fotograaf: Roy Kersbergen

 

Wij hebben ons door de poort laten verrassen en hebben deze van verschillende kanten mooi weten vast te leggen, waarbij we het blauwe uurtje nog goed konden gebruiken. Vervolgens zijn we niet al te laat weer tevreden huiswaarts gekeerd. De vroege maandag-werkochtend was immers al weer in aantocht…”

Den Bosch
Deze groep bestaat uit Roland, Chrisjan en Sabri (helaas is Sabri niet mee gegaan), wel is Karin de vrouw van Chrisjan mee gegaan, deze zag Den Bosch als uitdaging voor straat fotografie. We hebben het Paleiskwartier gefotografeerd, een mooi metaalkleurig appartementencomplex met water. De resultaten mogen er dan ook zijn!

Chrisjan_02
Fotograaf: Chrisjan van Niekerk

 

Zutphen
In onze eerste bijeenkomst als groep Avondfotografie hebben we o.a. Zutphen gekozen als stad. Zutphen spreekt wel erg aan m.b.t. hele mooie oude panden en oude stadsmuren. Ook kwam het blauwe uurtje aan bod. Dat uurtje heeft een bijzondere werking heeft. Wat een mooi licht!

Hebben door omstandigheden niet met 3 man kunnen gaan. Karel en Peter hebben de sky- line van Zuthpen vastgelegd op een dijk aan de oever van de IJssel. Het was donker en de halve dijk kleefde aan hun schoenen. Geweldig genoten van deze Hanze stad.

 

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin