Op zoek naar Abstract in het CoBrA museum in Amstelveen

posted in: Blogberichten | 0

Donderdag 13 maart j.l. zijn we met de Abstractgroep naar het CoBrA museum gegaan in onze zoektocht naar inspiratie voor onze abstracte fotografie.

We hebben  een rondleiding van een uur afgesproken die door museumdocent Karla wordt gegeven. We zijn benieuwd naar hoe zij het begrip Abstract zou omschrijven en waar abstracte kunstenaars hun inspiratie krijgen voor hun werk.

We krijgen eerst uitleg over de Japanse zentuin van Tajiri, de stalen platen geven aarde, zee en lucht weer, met de zon als vuur. Hij heeft zijn inspiratie gehaald uit de vorm van Japanse dichtkunst, Haiku.

CoBrA heeft een paar duidelijke kenmerken, altijd vrolijke en felle kleuren, vaak primaire kleuren , maar ook wel complementaire kleuren met zwart of witte randen om de vorm te accentueren. Ze schilderen duidelijke lijnen en vormen ( cirkel, vierkant, driehoek) , vaak ook meer richting naïeve kunst of juist warrig, waardoor iedereen wat anders het schilderij kan zien.  Men zette zich af tegen het intellectuele en traditionele schilderkunst en was in feite ook een reactie op de tweede wereldoorlog. Toen wij er waren werden ook kinderen van de basisschool rondgeleid, die vaak dit soort kunst erg interessant vinden en met hun fantasie er van alles in kunnen zien.  De kunstenaars lieten zich vaak inspireren door volkskunst, mythen, de natuur en kindertekeningen en het dier, vaak fantasiedieren. Men werkte vaak intuïtief, spontaan, zonder voor opgezet plan. Ook gedichten en muziek, terugkerende patronen en contrasten kunnen inspiratiebronnen zijn, maar ook andere kunstenaars.

abstract

Tot onze verrassing bleek echter dat het CoBrA geen abstracte kunst is, we waren feitelijk in een verkeerd museum… Maar ook dat vele kunstenaars zich bezig hebben gehouden met wat abstract is. Er is geen antwoord, de absolute abstractie is nooit te bereiken. Er blijkt altijd nog iets in te zien. En iedereen mag het zijne er inzien.  De link naar fotografie werd gelegd doordat we de techniek van het fotograferen kunnen gebruiken voor het abstracter maken van de foto’s, zoals uit focus werken, beweging, bewerken van foto’s naar bepaalde kleur en natuurlijk het schilderen met ‘licht’. Aan het eind kwamen we nog tot een soort opdracht om foto’s te maken in de CoBrA stijl, kleurrijk met de basisvormen , cirkel, vierkant en driehoek.  Dit bleek lastiger dan gedacht. Gemaakte foto’s zijn te zien onder  themagroep Abstract.

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin