Rookfotografie (tutorial)

posted in: Blogberichten | 0

Voor sommige mensen is rook een bron van inspiratie. Als je behoort tot deze categorie, dan heet ik je welkom in de wereld van rook fotografie. Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je geweldige creaties kunt maken van ordinaire rook. Maar voordat het zover is, bekijk eens waar ik het over heb:

Smoke signals (yet again)

Geïnspireerd? Laten we even bekijken wat je zoal nodig hebt om te beginnen:

 • Camera: het belangrijkste uiteraard. Je moet echter een camera hebben die je handmatig kan instellen (diafragma en sluitertijd).
 • Wierookstokje en een houder: de bron voor de rook.
 • Achtergrond: de achtergrond is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je iets zwarts hebt om een donkere achtergrond te krijgen. Een zwarte doek of een groot stuk zwart papier moeten voldoen.
 • Statief: een statief is ook vereist, zodat je geen onbedoelde bewegingsonscherpte krijgt tijdens het fotograferen.

 

De opzet

Heel belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat het eindresultaat een mooie foto wordt. Het is enigszins lastig en je kan onderstaande stappen als leidraad gebruiken.

 1. Zet de zwarte achtergrond op en plaats het wierookstokje op ongeveer 50 cm afstand van de achtergrond
 2. Plaats een hele felle lamp rechts (of links) van de wierook op ongeveer 30 cm afstand
 3. Plaats de camera op een statief op ongeveer 50 cm van de wierook

 

De camera opstelling

Als de achtergrond staat wordt het tijd voor actie. Eerst ga je de camera handmatig instellen, anders krijg je hele onduidelijke foto’s.

 • Een snelle sluitertijd – Je hebt een snelle sluitertijd nodig omdat rook sneller is dan jouw reactietijd. En om de rook op een foto te vangen moet de camera snel kunnen reageren.
 • Klein diafragma – Hierdoor krijg je een grotere scherptediepte in je foto.
 • Lage ISO – Om er zeker van te zijn dat de foto geen ruis bevat. Een lage ISO zorgt voor betere foto’s.
 • Licht – Hier heb je veel van nodig. De combinatie van een snelle sluitertijd, een klein diafragma en een lage ISO zorgt voor ovoldoende licht, daarom moet de rook apart belicht worden.

 

Nu kan je gaan proberen rookfoto’s te maken. Probeer verschillende opstellingen met de rook en het licht en probeer verschillende camerasettings uit. Met een beetje geduld (neem genoeg foto’s, uiteindelijk zit er wel een goeie tussen!) heb je straks een set mooie rookfoto’s.

 

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin