t/m 27 oktober 2013: Photography Extended

posted in: Blogberichten | 0

Onder de titel Photography Extended presenteert het museum Valkhof in Nijmegen (http://www.museumhetvalkhof.nl/) een grote fototentoonstelling met Nederlandse kunstenaars. Centraal staat de fotografie waarbij de fotograaf met een vooropgezet plan, vanuit een artistiek concept, zijn werk tot stand brengt: fotografie met voorbedachten rade. Dit wordt ook wel Photography Extended genoemd.

Jong talent tussen gevestigde namen
Onder de exposerende fotografen bevinden zich gevestigde namen zoals Ruud van Empel, Erwin Olaf, Hendrik Kerstens, Sylvie Zijlmans en Eelco Brand. Hun werk geniet ook in het buitenland bekendheid. In de tentoonstelling is er naast deze namen ook ruime aandacht voor nog relatief jonge fotografen als Eva-Fiore Kovacovsky, Koen Hauser en Risk Hazekamp.

In totaal zullen er 11 kunstenaars exposeren. Naast de eerder genoemde namen zal werk te zien zijn van Willem van den Hoed, Jaap Scheeren en Gerco de Ruijter.

Niet zomaar een foto
Photography Extended vereist een zorgvuldige voorbereiding en een uitgekiende enscenering. Doorgaans is het een arbeidsintensief proces. Vaak wordt het beeld opgebouwd met een zelfgemaakt decor of een digitaal opgebouwde omgeving. Alles moet op zijn plaats komen, alle beeldelementen dienen effectief bij te dragen aan de beeldinterpretatie van de betreffende foto.

Een nieuwe, eigen werkelijkheid?
De fotografen van Photography Extended kiezen en creëren in hun werk, mede dankzij de verworvenheden van de digitale ontwikkelingen, zélf hun moment, plek en eigen werkelijkheid. De foto’s laten een conceptuele of gemanipuleerde werkelijkheid zien. Het fotowerk wordt losgekoppeld van wat als realiteit wordt ervaren, waarmee een grotere nadruk komt te liggen op de fantasie en de illusie.

Een historische terugblik
In de tentoonstelling zal in een speciaal ingerichte ruimte ook aandacht besteed worden aan een historische terugblik van enkele pioniers van de geënsceneerde fotografie in Nederland. Vanaf het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam deze vorm van fotografie in het middelpunt van de belangstelling te staan. In deze zaal worden enkele Nederlandse voortrekkers van de geënsceneerde fotografie gepresenteerd.

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin