Uitslag clubwedstrijd 2012

In het tijdsbestek van een maand zijn er 67 foto’s bij de jury binnengekomen, 34 leden hebben één of meerdere foto’s ingezonden. Er zijn geen foto’s afgekeurd. Af en toe had men wel moeite om de hoeveelheid pixels aan te passen, uiteindelijk voldeden ook die foto’s aan het wedstrijdformaat. Alle ingezonden foto’s zijn in één ronde gejureerd.

Drie juryleden, drie heel persoonlijke opvattingen; bij sommige foto’s waren de meningen dan ook uiteenlopend. Al waren er drie juryleden met een eigen, persoonlijke, kijk op fotografie, het beste werk is zonder meer uitgezocht.

Scherpte, scherptediepte en belichting vormden bij veel fotografen nog een struikelblok.
Het viel de jury op dat in nogal wat foto’s de maker een slechte compositie gekozen heeft. Als je aansnijdt, doe het dan met overtuiging en let op het kader, liefst geen ‘halve mensen’ aan de rand. Haal alles weg wat niet bijdraagt en/of de compositie uit balans brengt. Of laat juist meer zien voor het ‘verhaal’. Veel beelden zijn heel concreet, feitelijk, en bieden niets méér dan wat iedereen direct ziet. Een moment zonder verrassing of diepere betekenis, zonder extra laag die je uitdaagt.

Jammer is dat zoveel werk niet voldoende is ‘geoptimaliseerd’, dat wil zeggen, het had met heel eenvoudige ingrepen bij de bewerking veel beter gekund. Ofwel: het zit erin, men haalt het er niet uit.

Hadden de inzenders net een stapje meer gezet, wat nauwkeuriger gekaderd of de techniek beter onder controle gehad dan zou de jury het erg moeilijk hebben gekregen.

Jurering van de inzendingen is geschied aan de hand van de volgende criteria:

  • de fotografische kwaliteit;
  • de originaliteit c.q. creativiteit;

 

Eerste plaats: Liesbeth Maas

Liesbeth Maas

Commentaar Jury: Het beeld zet je fantasie echt in gang. Je krijgt gelijk een gevoel bij het zien van dit beeld. Een schitterende balans van dramatische omgeving en emotie. De foto zou wel een curve aanpassing kunnen gebruiken en het licht zou iets meer op de ogen van het kind mogen liggen.
Een topper, mooie compositie, mysterie en spanning van een beslagen raam in een portret.
Mooie foto, maar neigt een beetje naar sentimenteel. Kreeg even dat schilderij van zigeunermeisje op mijn netvlies. Maar dat een 21ste eeuwse versie, mooi uitgevoerd.

 

Tweede plaats: Tally Huisman

Tally Huisman

Commentaar jury: Deze locatie heeft alles voor een bijzondere foto. Door de gekozen compositie wordt dit helaas niet volledig benut. Ondanks dat is het contrast tussen de twee onderwerpen goed gespot door de fotograaf.
Mooi beeld, erg vervreemd. Gedeelde eerste plaats voor mij. Moest eerst twee keer kijken of te zien dat het een demonstratie was.
Indringend en aangrijpend  onderwerp.  Zet aan tot nadenken. Qua uitvoering: Iets meer ruimte onderin beeld zou het fototechnisch beter hebben gemaakt. Nu ‘plakken’ de kisten aan de onderrand.

 

Derde plaats: Richard Trenning

Richard Trenning

Commentaar jury: Een leuk stilleven met prettig kleuren en een prettig balans. De schaduwen zijn een prettig element. Er had wel meer detail in de glazen vazen gemogen.
Apart beeld, leuke compositie. High key met de felle kleuren van de bloemen. Misschien iets te veel computerwerk.
Bloemen zijn natuurlijk vaker gefotografeerd, maar niet zo. Wordt bijna grafisch, met dat harde licht en strakke schaduwen. Mooi hoe de kleuren uitkomen met deze helderheid. Origineel.

 

 

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin