Urbangroep excursie Gieterij Doesburg

posted in: Blogberichten | 0

Op 16 maart hebben we met een groepje van 6 mensen van de Urbangroep Gieterij Doesburg bezocht. We werden ontvangen met koffie en we kregen informatie over de Gieterij. We hadden geluk, ze hadden net storing gehad en hadden 6 uur niet kunnen werken. Toen wij er waren, was men daarom aan het werk en was het nog niet zo stoffig. Want stoffig was het. Maar een super uitstapje, die hele mooie foto’s heeft opgeleverd. Een aantal foto’s zijn naar de Gieterij gestuurd, als dank voor de geweldige ontvangst en bereidwilligheid van de mensen van de Gieterij. We mochten overal komen en alles fotograferen.

Het was daarnaast ook een interessant uitstapje, want we kregen tijdens de koffie informatie over wat de Gieterij zoal maakt, met welke materialen en waarvoor de gietijzeren onderdelen worden gemaakt. Door deze achtergrond kon je ook gericht foto’s maken. De smeltoven werd voor ons speciaal geopend zodat we de enorme brandende massa in de vuurton konden fotograferen. Ons werd verteld dat de ovens elektrisch worden gestookt en de energie die de Gieterij gebruikt per dag net zoveel als de hele gemeente Doesburg tezamen.

Vies was het wel, zwart en stoffig. Je kon eigenlijk niets aanraken want dan was je meteen pikzwart. Logisch natuurlijk want met het maken en weer voor hergebruik klaarmaken van de mallen is een stoffig gebeuren. De mallen worden gemaakt met een mengsel van zand, lijm en nog iets. Als de mal is gebruikt, wordt deze vernietigd, vermalen zeg maar, waarna er weer mallen van gemaakt worden. De mallen krijgen wel een verfbad.

We hebben zo’n 5 uur gefotografeerd, langer kon niet want de Gieterij ging dicht om 15.00 uur. Jammer, want we hadden daar nog wel uren kunnen vertoeven. We mogen nog een keer ’s avonds komen als er ploegen werklui aan het werk zijn. Nu waren er wel een aantal mensen aan het werk, maar de meeste voor onderhoud. We gaan dus beslist nog een keer terug.

Marja Braaksma, april 2013
Namens de Urban groep

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin