Workshop Avondfotografie

door Petra O
283 Lezers

Zaterdag 9 september konden 10 leden van FODO aan de slag met het thema Avondfotografie. Na in april enthousiast te zijn geworden door de presentatie van Michiel Buijse, konden we nu samen met hem op stap.

De eerste, theoretische aftrap werd genomen in eetcafé Uffie’s in het centrum van Zutphen. Na een uitleg over het gebruik van het statief, camera-instellingen, het toepassen van bracketing om zowel de lichtste als donkerste partijen te behouden zonder verlies van details, het ‘verplichte’ gebruik van een zonnekap(!) ‘s avonds, de witbalansinstelling en het gebruik van liveview, mochten we na een klein uur eindelijk de straat op.

Michiel was altijd in de buurt om opkomende vragen te beantwoorden.

Zoals wel vaker het geval denk je tijdens het verhaal iedere keer (maar wel heel vaak): “Oh ja, dat is logisch”, maar wanneer je eenmaal aan de slag moet dan bekruipt je toch weer het gevoel van “Hoe zat het ook al weer?”

Gelukkig had Michiel direct aan het begin van de avond de lat al laag gelegd door aan te geven dat we vooral niet direct een topfoto moesten verwachten. Dit scheelde weer een stukje frustratie.

Uiteindelijk was iedereen toch lekker bezig met te bedenken hoe de sluitertijden aan te passen en te berekenen of dit nog binnen de maximale belichtingstijd van de camera mogelijk was, of dat overgeschakeld moest worden op de Bulb stand.

Na tweeënhalf uur op diverse locaties te hebben gefotografeerd was het tijd voor de nabespreking in het eetcafé, waarbij uitvoerig werd stilgestaan bij de nabewerking van avondfoto’s. Dit vroeg al wel de nodige kennis van Lightroom en door de vele toepassingen die gebruikt kunnen worden binnen dit programma vroeg dit eigenlijk om meer.

Een uitgebreidere workshop voor het gebruik van Lightroom, waarbij de deelnemers ook zelf aan de slag zullen gaan met de bewerking ligt dan ook in het verschiet. Ook deze workshop zal door Michiel worden verzorgd. We kijken er al naar uit!

Fotograaf Theo van Workum

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Prima!

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers.
Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden.
Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website
dan dient u hierover met de maker te bemiddelen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.

Copyright De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker te bemiddelen. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.
Ik heb het begrepen