Workshop ‘De kunst van het kijken’ van Theo Bosboom

posted in: Blogberichten | 0

Zaterdagochtend om 9.00 uur begonnen we met 11 leden in de bovenzaal van de Waag aan de workshop gegeven door Theo Bosboom, de fotograaf die ons 2 weken geleden op de clubavond van april verraste met zijn foto’s. Hoe maak je nu net die andere foto waardoor hij opvalt tussen andere natuurfoto’s? Theo begon zijn presentatie met de uitspraak van Johan Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het door hebt”.

In ca. 3 uur tijd kregen we een stuk theorie geïllustreerd met foto’s van Theo zelf en enkele andere fotografen waarbij we op een interactieve manier leerden waardoor de ene foto je meer pakt, aanspreekt dan de andere foto.

Op de Posbank zijn we 3 uur bezig geweest met fotograferen. We kregen 3 opdrachten en telkens 3 kwartier om de foto’s daarvoor de te maken.

Daarna zwierven we uiteen, met of zonder statief, uitrekkend, vooroverbuigend, liggend op buik of rug om net die ene foto te maken.

Weer terug in de Waag zocht iedereen van opdracht 1 en 3 één foto uit en van opdracht 2 drie foto’s.
Vervolgens keken we via Lightroom snel even door alle foto’s om een eerste indruk te krijgen. Daarna werd per fotograaf zijn/haar foto’s besproken, van commentaar voorzien en met een paar simpele aanpassingen in Lightroom liet Theo zien hoe je binnen 1 minuut al een betere foto kunt krijgen door iets aan de belichting, hooglichten of schaduwen, zwarting, helderheid en levendigheid te doen. Ook het gradiënt filter levert vaak snel een net iets beter beeld op.

Stramien fotowedrstijd drieluik

Theo had gezegd dat er toppertjes bij mochten zichten en terwijl dat niet per sé hoefde. De eindconclusie was dat iedereen er toch zeker 1 toppertje bij had zitten. Kortom, een hele geslaagde en gezellige workshop, aan te raden voor iedereen die anders wil leren kijken.

Stramien fotowedrstijd drieluik

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin