Macro-Natuur themagroep zoekt uitsluipende libellen

door Petra O
218 Lezers

Voor onze volgende avond staat het dier centraal. Daarbij heeft elke fotograaf de keuze uit: kriebeldiertjes en hun omgeving OF een facet van een dier bijv. een veer, de vacht, een oog.
Omdat uitsluipende libellen tot de kriebeldiertjes behoren, en velen van ons dit nog nooit gezien hadden, zijn een aantal van ons, in twee groepen, gaan fotograferen op Landgoed ‘t Veld in Halle. Dat betekende: ‘s morgens om 5 uur vertrekken, hopen op ochtendmist en dauw (hetgeen beide keren niet uitkwam) en speuren naar een imago. Dat wil zeggen dat de larve, die enkele maanden tot jaren onder water geleefd heeft, toe is aan zijn laatste vervelling, alvorens als libel zo’n zes à acht weken het luchtruim te kiezen en te zorgen voor paring en ei-afzetting.

Na flink zoeken hebben we beide keren een imago mogen vinden, een libel geboren zien worden. Voor de libel is dit een bijzonder kwetsbaar stadium, aangezien het diertje de vleugels op moet pompen, op moet drogen alvorens te kunnen vliegen. Dit kan 2 tot 4 uur duren, afhankelijk van de temperatuur. Als fotografen hedden we dus veel geduld nodig gehad, maar tevens dit kwetsbare dier beschermt voor predatoren zoals vogels.

Daarnaast hebben we ook menig juffertje of ander kleinvee voor de lens gehad. We zijn benieuwd wat de resultaten zijn van al deze inspanningen.

Foto’s van Pim Edelman en Jan Kleinbussink.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Prima!

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers.
Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden.
Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website
dan dient u hierover met de maker te bemiddelen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.

Copyright De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker te bemiddelen. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.
Ik heb het begrepen