Themagroep Architectuur 2 in Utrecht juli 2023

door Petra O
182 Lezers

Fotograaf Maurice van Franck.

Gewapend met vele jaren ervaring in fotografie, excursies, locatie bezoeken, etc. gingen wij zondag 23 juli 2023 bijzondere gebouwen fotograferen in het Sciencepark te Utrecht. In een eerder stadium had Henk K. zich al opgeworpen om als locatiescout het gebied te verkennen. Ja, we gaan graag goed voorbereid te werk. Via Google maps kom je ook een eind, maar met eigen ogen een gebied verkennen geeft heel veel inzicht en is simpelweg ook efficiënt als je daarna met een groep gaat reizen en ook wat wilt eten en drinken. Niks menselijks is ons vreemd.

Het weer zat ook mee, er was namelijk bewolking voorspeld. Het is een veelvoorkomende misvatting dat een stralend zonnetje het ideale plaatje oplevert. Dat zal voor vakantiefoto’s zeker zo zijn. Maar wanneer je met grijsfilters en lange sluitertijden in de weer gaat wil je juist wolken. Plus het maakt de composities ook veel interessanter.

Zover de voorbereidingen en de voorspellingen. Nu de praktijk nog. Goed geluimd gingen we op weg en zagen tijdens de koffie op het verzamelpunt de regen verdwijnen. Het massieve wolkendek helaas niet. Geen watte wolken maar een compleet witte laag aan de hemel. Natuur kun je (gelukkig) nu eenmaal niet sturen dus we maken er wat dat betreft het beste van. Het enthousiasme leed er niet onder, een mooi gebied met interessante gebouwen en helemaal voor onszelf. Het was zondagochtend vroeg en ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat er een serene stilte heerste in de studentenflats.

En toen… na nog geen half uur bezig te zijn bleek er toch iemand niet te slapen.

Fotograaf Giel van den HovenEen security medewerker op de fiets had binnen enkele minuten ons allen aangesproken (en we waren inmiddels behoorlijk verspreid over het gebied). Het was formeel niet toegestaan opnames te maken zonder een uitdrukkelijk schriftelijke toestemming. Ondanks dat we eerder contact hadden gehad met een lokale instantie waren wij daar niet eerder op gewezen. En op zondagochtend ging dat ook niet meer gebeuren. De beste man deed gewoon zijn werk en hoewel ons eigenwijsheid verweten kan worden, geldt dat niet voor agressiviteit. We hebben geen bonje maar toen wel een (vroege) lunch ‘soldaat’ gemaakt.

De oogst was schraal maar gelukkig bestaat onze groep uit reislustige fotografen en we hadden individueel een hoop andere architectonische schoonheden weten te strikken en genoeg te bespreken op de evaluatieavond achteraf.

Een illusie armer en een ervaring rijker. Standaard onderdeel van locatie fotografie.

Fotograaf Lia van den Hoven

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Prima!

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers.
Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden.
Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website
dan dient u hierover met de maker te bemiddelen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.

Copyright De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker te bemiddelen. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.
Ik heb het begrepen