Bijeenkomst themagroep Conceptuele Fotografie 2023

door Petra O
186 Lezers

Fotograaf Martin van Buijtene

Tijdens de eerste bijeenkomst van deze nieuwe themagroep werd al snel duidelijk dat hoewel breed genomen, de lading van het begrip ‘conceptueel’ wel gedragen werd door de gehele groep: je bedenkt een concept/doel wat je met de foto’s wilt realiseren/bereiken. Dit in tegenstelling tot registrerende fotografie, waarbij je vastlegt zoals de situatie zich op dat moment toevallig voordoet.

In de praktijk waren de invullingen van dit begrip toch wel dermate uiteenlopend dat ervoor gekozen is dat onder deze vlag iedereen zijn eigen weg bewandelt, maar de resultaten hiervan uiteraard wel met elkaar gezien en besproken worden.

Op de afgelopen samenkomst met elkaar werden de ideeën verder doorgenomen, dan wel getoond. Zo worden beelden uit de natuur gekozen om hierbij diverse soorten emoties op te roepen, wordt er een mini-verhaaltje verteld met mini mensen (tiny/little people, nog wel bekend van het jaarthema enige jaren geleden), wordt er gewerkt met modellen en licht, waarbij eventueel het model in een fotobewerkingsprogramma in een andere omgeving wordt geplaatst, wordt er creatief omgegaan met spiegelingen en doorkijkjes of wordt het hogerop gezocht door te werken met een drone.

Het zal duidelijk zijn dat het met deze diversiteit lastig wordt om gezamenlijk op pad te gaan en er voor iedereen iets bruikbaars uit te halen. Ook met deze benadering van een themagroep is zo’n bijeenkomst een leuk samenzijn en is het boeiend om invullingen van de andere deelnemers te zien en van commentaar te voorzien.

Fotograaf Lia van den Hoven

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Prima!

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers.
Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden.
Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website
dan dient u hierover met de maker te bemiddelen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.

Copyright De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker te bemiddelen. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.
Ik heb het begrepen