Clubavond 9 april 2018 Spreker Theo van Waas ‘Fotografie in Context’

posted in: Blogberichten, Clubavonden | 0

‘Fotografie in Context’
Theo van Waas is 58 jaar en sinds 1986 reclame (studio) fotograaf. Vanaf 2003 geeft hij fotografie les op verschillende MBO-opleidingen en verzorgt hij cursussen/workshops fotografie. Sinds 2013 is hij Bondsmentor bij de Fotobond en verzorgt hij elk jaar wel een paar mentoraten bij fotoclubs. Daarnaast heeft hij deze lezing ontwikkeld om eindelijk eens de mogelijkheid te hebben om puur inhoudelijk naar beelden te kijken zonder afgeleid te worden door de techniek!

In deze presentatie laat hij zien wat er gebeurt met een foto wanneer je de interne context, de externe context en/of de werkelijke context van een foto door elkaar gaat halen, weg gaat halen of gaat veranderen. Daarmee worden de spanningsvelden zichtbaar tussen de gebruiker, de beschouwer en de maker van de foto. Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van “Klassieke Iconen”, “Hedendaagse Krantenfoto’s”, “Vervalste gemanipuleerde foto’s uit de DDR, USSR en Nazitijdperk” en ander materiaal.

Het is puur inhoudelijk en gaat over de interessante verschillen tussen de beschouwer, de maker en de gebruiker van een foto. Vaak wordt hier weinig tot geen aandacht aan besteed bij scholen en fotoclubs omdat daar de nadruk ligt op de techniek van de fotografie en niet op inhoud, concept en context.

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin