Foto van de maand mei 2018 Sport, beweging en actie en verslag alle activiteiten

Op een zeer warme zondag 6 mei 2018, presenteerde de Thema groep “Sport, beweging en actie” haar foto’s tijdens de culturele route in de Waag.

In het afgelopen jaar (2017) is de themagroep “Sport, beweging en actie“ ontstaan”. Onze bedoeling was om niet alledaagse sporten te gaan fotograferen. Door diverse sportclubs aan te schrijven kregen we het voor elkaar om daar foto’s te mogen maken. Sportclubs van schermen, rugby, waterpolo en indoor atletiek, om maar een paar te noemen, werden door ons bezocht .

Het vastleggen van een sportieve actie met je camera, het zgn. bevriezen van de actie, vergt het uiterste van de fotograaf en zijn/haar camera. Echter werden er ook zeer bewust actie’s vastgelegd waarbij gekozen is voor een wat langere sluitertijd en het “meetrekken” van de camera met de actie. Daarmee creëer je beweging of snelheid in de foto: het onderwerp scherp en de rest niet.

Onze eerste club die wij mochten bezoeken was de “schermclub Lancelot” in Arnhem.
Vol enthousiasme stortten de fotografen zich op de tot de tanden toe bewapende schermers. Wij bewapend met slechts een camera, maakten geen schijn van kans tegen de floret in de handen van de “Musketiers”. Met gevaar voor eigen leven werd er lustig gefotografeerd. Nadat de leiding van de schermclub ons op het matje had geroepen en ons gemaand had om niet te dicht en tussen de schermers door te lopen, kwam bij ons het besef om wel eens “lek gestoken” te kunnen worden. Gelukkig werd de veiligheid in acht genomen en namen we wat meer afstand tot de schermers. Een prachtige ervaring, ook omdat je geen idee hebt welk kopje er achter dat masker schuilt.

Onze tweede fotoshoot was bij een rugbyclub de Duuvels uit Zevenaar. Een zeer toepasselijke naam voor een rugbyclub. Ook daar waren we van harte welkom. Nadat ons de spelregels waren uitgelegd kon het vuurwerk beginnen. Potige kerels, mannen van staal, die na een harde doch eerlijke tackle niet zachtzinnig tegen de grond werden gewerkt en daarna zonder mokken weer opstonden en het spel hervatten. Geen gemekker, geen gejammer, geen gezeur tegen de scheidsrechter, nee hoor, allemaal hele aardige “jongens”.
Een prachtige sport waarbij de gezichtsuitdrukking van de spelers boekdelen schrijven.

Via onze coördinator Luc kregen we toestemming om twee dagen te fotograferen op het midden terrein van sportcomplex “Omnisport” in Apeldoorn tijdens de landelijke indoor atletiek wedstrijd voor de jeugd. Een hele ervaring om met een hesje met daarop “PHOTO” gedrukt, tussen beroepsfotografen te mogen lopen. Het viel niet mee om een goede positie te kiezen voor de ultieme foto. Het fanatisme bij de deelnemers was van hun gezicht af te lezen wat resulteerde in fantastische foto’s.

Twee leden zijn ook naar de Formule 1 races in Francorshamps in de Ardennen geweest om de actie’s van onze Max Verstappen vast te leggen. Nou, wie wil dat missen? Na een goede plek uitgezocht te hebben was het wachten op Max. Max is nooit voorbij de heren gekomen. Max lag er na de eerste bocht al uit. Een dieptepunt voor de fotografen die de lange reis hadden gemaakt en natuurlijk ook een dieptepunt voor Max Verstappen.

Een heerlijk jaar waarin we ons mocht voordoen als echte sportfotografen en vrijwel overal toegang kregen om dat allemaal vast te mogen leggen.

Met dank aan alle deelnemers van dit thema is de winnende foto van de maand uiteindelijk gekozen door de bezoekers van de expositie. Het werd de foto van het winnende jongetje die met bolle wangen nog net dat laatste sprintje eruit kon persen van fotograaf Chrisjan: een terechte winnaar. Chrisjan: van harte met deze mooie foto.

Met dank aan Sabri, Leon, Chrisjan, Luc, Peter W. en Peter v.G.
De coördinatoren Luc Verweij en Peter van Gessel

Fotograaf Chrisjan van Niekerk

 

 

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin