“Gruttooo-gruttooo”, “kluuut-kluuut” bij Natuur 1, 2023

door Petra O
195 Lezers

Fotograaf Marian Lourens.

Verzamelen om 04.15 in Velp! Waarom? Omdat het een eindje rijden is deze keer, omdat we hopen een extra puntje aan de foto’s te kunnen toevoegen nl. het opkomen van de zon.
Na een gezellig, wakkere heenreis komen we aan op onze bestemming, net voor zessen. We zijn: Fred (vandaag naast fotograaf ook chauffeur), Kees, Marilyn en Marian van Natuur 1.

Onze bestemming: Wommels, meer precies “Gruttoland”.

Ons onderkomen tot 14.00 uur is enorm ruim, enorm winderig en op enkele plekken erg koud. Het zicht op de plas is prima. De weersvoorspellingen beloofden niet veel goeds maar het valt gelukkig behoorlijk mee. Het is niet super helder (kan ook eigenlijk niet de ochtend na koningsdag), we krijgen één behoorlijke regenbui en verder af en toe wat miezer.  De vogels maakt dat niks uit. De kluten doen gewoon hun ding. De balts en voortplantingsrituelen kennen amper nog geheimen voor ons. De kemphanen houden hun schijngevechten.

Fotograaf Marian Lourens – Kemphanen

Andere weidevogels zitten blijkbaar toch al op nesten achter een dijkje. Daar kunnen we ook met 600 mm helaas(?) niet bij. Een vreemde maar zeer welkome eend is een haa, die uitgebreid voor ons komt poseren. Natuurlijk is er ook de tureluur een slob- en krakeend en……uiteraard de naamgever van de plas dé nationale vogel de GRUTTO. Prachtig om deze oer-Hollandse weidevogel in dit mooie agrarische land van zo dichtbij te zien. En mens wat maakt ie een werk van het schoonhouden, poetsen van het verenpak!

Fotograaf Marian Lourens – Grutto

Veel te veel foto’s, kennis en gezelligheid verder vertrekken we weer naar onze verzamelplek. En wat in de vroege uren nog onzichtbaar was heeft nu, al is het voorzichtig,  toch kleur gekregen.

Fotograaf Fred Saalmink

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Prima!

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers.
Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden.
Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website
dan dient u hierover met de maker te bemiddelen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.

Copyright De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker te bemiddelen. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.
Ik heb het begrepen