FODO 60 jaar – bezoek tentoonstelling Ed van der Elsken in Stedelijk Museum

posted in: Blogberichten | 0
Fotograaf Ed van der Elsken

Na het bezoek aan de tentoonstelling Through the Eyes of Others van kunstfotografe Micky Hoogendijk in Amstelveen vertrokken 19 FODO leden naar het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Hier was de tentoonstelling De Verliefde Camera van fotograaf Ed van der Elsken te zien.
Ed van der Elsken (1925-1990) is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.

We hadden een rondleiding geregeld waarin we meer achtergrondinformatie kregen over de fotograaf, zijn karakter, zijn werk en leven. Ed van der Elsken was een unieke figuur. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Van der Elskens foto’s en films zijn sterk van vorm, onmiskenbaar geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Ed van der Elsken wist de ‘Zeitgeist’ te documenteren en te beïnvloeden. In zijn werk ontwikkelde hij een directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Van der Elskens aanwezigheid is altijd zichtbaar in zijn werk, contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Ook zette hij vaak een situatie in scène als speelse dynamische artdirector. Inspiratie voor een themagroep Straatfotografie?????

Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin