Urban landscape uitje naar Zeche Zollverein

posted in: Blogberichten, Urban Landscape | 0

“Zeche Zollverein” staat op de Unesco werelderfgoed lijst als een niet meer in productie zijnde Cokes mijn. Cokes wordt gebruikt als brandstof in de hoogovens.

Aangezien we in eerste instantie hadden gekozen om naar  “Landshaft park” in Duisburg te gaan, gooide wederom, net als in Nijmegen, een evenement roet in het eten. We moesten dus weer uitwijken en Wil stelde voor om naar Zeche Zollverein in Essen te gaan.

Onze groep is 7 leden groot doch was het niet mogelijk om een gezamenlijk uitje te organiseren. Onze groep werd in tweeën gedeeld. De tweede groep staat gepland op zondag 18 augustus en zij zullen wel naar het “Landshaft park” in Duisburg kunnen gaan, hopelijk..

Tegen 10.00 uur aangekomen bij Zeche Zollverein was een bakje koffie onze eerste vereiste.
Wil, die daar wel eens eerder was geweest, voerde ons naar de meest waardevolle gedeelten van het park. Het is er gigantisch groot maar zeer de moeite waard. De oude staalconstructies hebben een prachtige roestbruine kleur gekregen en de camera’s maakten overuren.

Fotograaf Peter van Gessel

Het is er op veel gedeelten niet mogelijk om in de oude constructie en fabriekshallen op eigen gelegenheid te gaan verkennen. Uiteraard om vernieling tegen te gaan maar zeker ook uit veiligheid voor de bezoekers. Na wat stevig klimwerk over lange balustrades en afstanden gelopen te hebben was het tijd voor de lunch. Een kop overheerlijke goulash soep lag stevig op de maag. Het was meer vlees dan soep, en verse groente. Een heerlijke stevige en zeer smakelijke soep. Alleen al voor die soep zou ik nog wel een keer terug willen gaan, mmmmm…

Om toch op plekken te komen waar je anders voor een gesloten deur zou staan werden er ook rondleidingen door een gids gegeven. Om 14.30 uur zouden we nog een twee uur durende rondleiding kunnen doen. We moesten een klein uurtje daarop wachten en wat doe je dan? juist je pakt een terrasje. Heerlijk.

De rondleiding begon met het beklimmen van een hoge toren zonder lift. Pfff…In die bunker waar de kolen in gestort werden werd uitleg gegeven over de werking ervan.
Een enerverende rondleiding tot in de ovens en op het dak maakte de dag helemaal af. Je kon er ok een foto rondleiding krijgen maar kwamen daar dus veel te laat achter. De kaartjes waren al gekocht. Onze statieven mochten niet gebruikt worden tijdens onze rondleiding…zucht.

Een geslaagde dag met mooi fotoweer en gezellige mensen.

Fotograaf Peter van Gessel
Deel deze informatie via:
Facebook Twitter Linkedin